Bandenspanning en sensoren

Bandenspanning detectie systeem: Wat zegt de wet?

 1. 1. Sinds november 2012 moeten nieuw ontwikkelde auto’s voorzien zijn van een bandenspanning detectiesysteem
 2. 2. Vanaf november 2014 moeten alle nieuw verkochte auto’s voorzien zijn van bandenspanning detectiesysteem

De detectie van de bandenspanning gebeurt direct of indirect:

 • Indirect: hierbij gebruikt men het ABS en ESP systeem van de wagen om afwijkingen in het afrollen van de band te detecteren die kunnen wijzen op een verlies van bandenspanning.
 • Direct: Hierbij worden er sensoren in de band geplaatst die de exacte bandenspanning meten en doorgeven aan de boordcomputer van de wagen.

Banden Verleyzen = Dé sensorenspecialist!!

Wij kunnen op zo goed als alle voertuigen sensoren onderhouden of vervangen.
Spring ook gerust eens binnen om uw bandenspanning te controleren. Wij doen dit gratis en voor niets!

Invloed van bandenspanning

Het is de druk in de band die de wagen draagt en elke band heeft zijn ideale bandendruk. Elke afwijking van deze ideale druk heeft daarom grote gevolgen op:

 • Het verbruik van de auto: Een te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand van de band, waardoor de motor van de auto een grotere inspanning moet leveren om de auto voort te bewegen. Daardoor stijgt natuurlijk ook het verbruik
 • De slijtage van de banden: Wanneer een band niet de juist spanning heeft zal het contact met de weg niet gelijkmatig verdeeld zijn over het volledige oppervlak. Als een band te hard is opgepompt, draagt het midden van de band de zwaarste last en slijt dus sneller dan de zijkanten. Wanneer de band te zacht is opgepompt zullen de zijkanten de zwaarste last dragen en dus sneller slijten.
 • De levensduur van de banden: banden met een te lage spanning gaan ook meer op warmen dan banden met de juiste spanning. Dit samen met de onregelmatige slijtage verkort drastisch de levensduur van de band.
 • De veiligheid: Testen wijzen uit dat een auto met 0.5 bar onderspanning een 20% langere remafstand heeft. Ook het weggedrag in de bochten wordt sterk negatief beïnvloed wanneer de banden niet de juiste spanning hebben.
Hoe kies ik de juiste bandenmaat? meer info

Alle prijzen:

 • incl. BTW
 • incl. montage
 • incl. milieubijdrage