Europees bandenlabel

Vanaf november 2012 worden alle nieuwe banden voorzien van een sticker met het EU-bandenlabel.
Op het nieuwe EU-bandenlabel staan de belangrijkste veiligheidspunten en de milieuaspecten van een band. Met dit label kunt u heel eenvoudig banden vergelijken op het gebied van grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en geluid. Dit zijn natuurlijk 3 belangrijke factoren van een band, maar weet wel dat een fabrikant bij de ontwikkeling van een band rekening houdt met ongeveer 50 factoren. Het label vertelt je iets over de kwaliteiten van een band, maar lang niet alles … .

Brandstofefficiëntie
Een meetwaarde voor de rolweerstand van de band die de brandstofefficiëntie van uw voertuig beïnvloedt.
Om een band te doen rollen heb je een bepaalde kracht nodig om de weerstand die de band biedt te overwinnen. Deze rolweerstand wordt hoofdzakelijk bepaald door de materiaalvervorming die in de band optreedt bij het maken van het contact met het rijoppervlak. Zo heeft een band met een lagere bandendruk meer rolweerstand omdat de band ook meer zal vervormen (hij is “platter” aan het rijoppervlak).
De structuur en samenstelling van een band hebben een grote invloed op deze rolweerstand en omdat elke band iets andere is opgebouwd hebben banden een verschillende rolweerstand. En een band die gemakkelijk rolt, verbruikt minder brandstof omdat er minder kracht nodig is om hem te doen bewegen en er dus minder energie verloren gaat aan wrijving en warmte.
Hoe wordt brandstofefficiëntie gewaardeerd?
Brandstofefficiëntie wordt gewaardeerd van A tot en met G op een kleurenschaal.
A (groen) = hoogste waardering brandstofefficiëntie
G (rood) = laagste waardering brandstofefficiëntie
Waardering D wordt niet voor passagiervoertuigen gebruikt.
Wat betekenen de waarderingen?
Het verschil tussen waardering A en G kan een brandstofbesparing van maximaal 7,5% opleveren. Of ongeveer 1,5% tussen de verschillende klassen. Dit betekent in werkelijkheid dat u meer dan 6 liter brandstof op 1000 kilometer kunt besparen als u klasse A-banden in plaats van klasse G-banden kiest.
Bij een gemiddelde benzineprijs van € 1,50 per liter betekent dit een kostenbesparing van meer dan € 300 gedurende de levensduur van de banden.

Grip op nat wegdek
Een meetwaarde voor de remkracht van de band op natte wegen.
Banden met een hoge waardering voor grip op nat wegdek hebben een kortere remweg op natte wegen als de remmen volledig worden toegepast.
‘Grip op nat wegdek’ is het vermogen van de band om zich aan de weg te hechten bij nat weer. De EU-waardering richt zich maar op één aspect van grip op nat wegdek – de remprestaties op nat wegdek van de band.
Hoe wordt grip op nat wegdek gewaardeerd?
Grip op nat wegdek wordt gewaardeerd van A tot en met F;
A = hoogste waardering
F = laagste waardering.
D en G worden niet voor passagiervoertuigen gebruikt.
Wat betekenen de waarderingen?
In een noodsituatie maken een paar meters het verschil. Voor een passagiervoertuig dat de remmen volledig toeslaat bij 80 km/u, zorgen banden met A-waardering voor een remweg die 18 meter korter is dan banden met een F-waardering. Dit komt overeen met zo’n 3 meter verschil in remafstand tussen elke klasse.

Geluid
Een meetwaarde voor het externe geluid dat door een band wordt gegenereerd, in decibel. De zwarte geluidsgolven geven de geluidsklasse van de band aan, van 1 (stil) tot 3 (luid).
Banden dragen bij aan het externe geluid dat een voertuig genereert. Door banden met een goede geluidswaardering te kiezen, zorgt u ervoor dat u minder impact op de omgeving waarin u rijdt, hebt.
Geluidsklasse
Omdat niet veel mensen bekend zijn met waarden in decibel, wordt de geluidsklasse ook afgebeeld. Hiermee wordt de band gecategoriseerd met betrekking tot de toekomstige Europese geluidslimieten voor banden.
1 zwarte geluidsgolf: Stil (3 dB of meer lager dan de toekomstige Europese limiet)
2 zwarte geluidsgolven: Matig (tussen de toekomstige Europese limiet en 3 dB lager)
3 zwarte geluidsgolven: Luid (boven de toekomstige Europese limiet)
Wat betekenen de waarderingen?
Bij decibelniveaus wordt een logaritmische schaal gebruikt. Dit betekent dat een toename van slechts enkele decibellen een groot verschil in geluidsniveaus uitmaakt. Sterker nog: een verschil van 3 dB verdubbelt de hoeveelheid extern geluid dat de band produceert.

Hoe kies ik de juiste bandenmaat? meer info

Alle prijzen:

  • incl. BTW
  • incl. montage
  • incl. milieubijdrage