Wanneer en waar mag/moet ik met winterbanden rijden?

Wet in België:

Wettelijk gezien mag je in België het hele jaar door met winterbanden rijden.

Tot voor kort moest je nog kijken of de snelheidsindex van de winterbanden wel aangepast was aan de topsnelheid van de wagen, maar dat hoeft nu niet meer. Door een nieuwe Europese richtlijn mag je het hele jaar door met banden rijden met het sneeuwvloksymbool. Wanneer de snelheidsindex van de banden lager is dan de topsnelheid van de wagen volstaat het om een waarschuwingsticker te kleven in het gezichtsveld van de bestuurder, om de baan op te gaan of door de technische keuring te geraken.

Vroeger gold deze regel enkel in de winter, vandaar dat sommige voertuigen met hun winterbanden niet door de controle geraakten in de zomer wanneer ze winterbanden hadden met een te lage snelheidsindex.

Deze nieuwe regel is nog het meest interessant voor alle seizoensbanden. De nieuwste generatie alle seizoensbanden hebben nagenoeg allemaal het sneeuwvlok symbool. Ze vormen echt een waardig alternatief voor mensen die niet de investering in winterbanden willen doen maar toch enigszins veilig de baan op willen in winterse omstandigheden. Deze banden worden in het buitenland wettelijk als winterbanden aanzien én je kan nu dus voor banden gaan met een lagere snelheidsindex, die in principe wat goedkoper zullen zijn.

Wetgeving in het buitenland:

Duitsland

Winterbanden
In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die aangepast zijn aan de weersomstandigheden. De wetgeving voorziet geen vaste periode. Winterse weersomstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs- of rijmvorming. De boete voor rijden op ongeschikte banden is € 40. Als je niet voldoet aan de voorschriften, kan dit bij een ongeval sneller leiden tot medeaansprakelijkheid en tot strafrechtelijke vervolging. Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als deze lager is dan die van de auto, dan moet je dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven. De minimum profieldiepte in Duitsland is 1,6 mm. Een minimum van 4 mm wordt echter aangeraden voor winterbanden.

Sneeuwkettingen
In sommige omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen ook verplicht, dit wordt met speciale verkeersborden aangegeven (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Deze verplichting geldt ook voor auto’s met winterbanden en voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.

Frankrijk

Winterbanden
In Frankrijk is het uitgangspunt dat je banden moeten corresponderen aan de wegomstandigheden. Het verplichte gebruik van winterbanden kan met een verkeersbord worden aangegeven. De minimum profieldiepte in Frankrijk is 3,5 mm.  Als je geen winterbanden of sneeuwkettingen gebruikt, riskeer je een boete van € 135. Na ontvangst van een boete mag je niet verder rijden, tot de wagen in orde is.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen waar sneeuw ligt. Op veel passen is het gebruik van sneeuwkettingen bij sneeuw verplicht. Dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting). Ook aanhangwagens moeten dan met sneeuwkettingen uitgerust worden. De maximumsnelheid is 50 km/u.

Italië

Winterbanden
Op bergwegen kan winteruitrusting (winterbanden en/of sneeuwkettingen) verplicht zijn. Dit wordt dan met een speciaal verkeersbord aangegeven. In de Aostevallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken. Het gebruik van sneeuwkettingen in plaats van winterbanden is ook toegestaan. Als je niet beschikt over sneeuwkettingen in de Aostevallei, riskeer je een boete van € 80.

Sneeuwkettingen
In Italië is er geen algemene verplichting. Toch zijn er wegen (vooral bergpassen) waarop sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting, opschrift ‘Tansito con catene’).

Oostenrijk

Winterbanden
Tussen 1 november en 15 april is het verplicht bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te hebben of sneeuwkettingen te monteren op de aangedreven wielen. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht worden. Bij het gebruik van winterbanden, moeten deze minimaal 4 mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien dit noodzakelijk is en indien ze zo zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen. De gehele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, dat wordt aangegeven met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting). De aangeraden snelheid is 40 km/u. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden.

Tsjechië

Winterbanden
Winterbanden zijn verplicht in Tsjechië van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. Op de winterbanden moet M+S, M.S. of M&S staan. De banden moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen
In de wintermaanden is het verplicht sneeuwkettingen bij te hebben.

Zwitserland

Winterbanden
In Zwitserland is er geen wettelijke regeling voor winterbanden, als de weersomstandigheden dit vereisen moet men echter wel een winteruitrusting gebruiken. Zorg je op zomerbanden echter voor hinder op de weg, riskeer je een boete van € 73.

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Verplicht gebruik wordt aangegeven met het speciale verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km/u. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in tunnels.

Hoe kies ik de juiste bandenmaat? meer info

Alle prijzen:

  • incl. BTW
  • incl. montage
  • incl. milieubijdrage