Winterband

Een winterband onderscheidt zich op 2 vlakken van een zomerband:

  • De rubbersamenstelling: Bij lagere temperaturen wordt het rubber van een zomerband hard en verliest de band zijn grip. Winterbanden hebben een specifieke rubbersamenstelling die ervoor zorgt dat de band zijn soepelheid bewaart en daardoor ook zijn grip.
  • Het profiel: Winterbanden hebben een specifiek profiel waardoor ze water beter afvoeren. Daarnaast hebben de profielblokken meer lamellen, waardoor vuil, water en sneeuw sneller uit het loopvlak van de winterband afgevoerd worden.

Winterbanden geven al een veiligheidsvoordeel ten opzichte van een zomerbanden van zodra de temperatuur onder de 7°C zakt. Zowel in koude, natte of besneeuwde omstandigheden zorgt een winterband voor een betere grip en een kortere remafstand, kortom voor significant meer veiligheid.

Naast het profiel kunt u de winterband herkennen aan een code op de zijkant van de band. Tyrecom adviseert enkel winterbanden die voorzien zijn M+S (Modder en Sneeuw) aanduiding én het sneeuwvloksymbool.

M+S en sneeuwvloksymbool:

Naast het profiel zijn winterbanden te herkennen aan de M+S-markering (Mud and Snow) en het sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Officieel is er geen wettelijk voorgeschreven norm voor winterbanden. Wel omschrijven bepalingen vanuit de Europese Unie dat winterbanden uitsluitend aanduiding M+S, M&S of M.S moeten hebben. Echter, dit zou betekenen dat alle banden met een M+S-aanduiding (inclusief bijvoorbeeld 4 x 4 en SUV-banden) juridisch gezien winterbanden zijn. Daarom wordt naast de M+S-aanduiding ook het sneeuwvloksymbool toegepast. Banden met het sneeuwvlok symbool voldoen aan Amerikaanse praktijkproeven (ASTM) voor grip op aangereden sneeuw. Hoewel het gebruik van het sneeuwvloksymbool in Europa niet verplicht is, wijzen tests uit dat banden met het sneeuwvloksymbool 10% meer tractie hebben op een besneeuwd wegdek dan banden zonder dit symbool. Tyrecom adviseert daarom alleen winterbanden te monteren die zowel de M+S-aanduiding als het sneeuwvloksymbool bevatten.

Het verschil tussen een zomerband en een winterband wordt zeer duidelijk aangetoond in volgend fimlpje:

http://www.youtube.com/watch?v=Iqbi-PYxCYI

 

Hoe kies ik de juiste bandenmaat? meer info

Alle prijzen:

  • incl. BTW
  • incl. montage
  • incl. milieubijdrage